Добре дошли в нашия уеб сайт

РЕГИОНА

Историческически резерват “Мадара”

Национален историко- археологичен резерват Мадара се намира на територията на шуменска област в непосредствена близост до областния център – 18 км и Първата българска столица Плиска – 10 км. Върху скалите на Мадарското плато е изсечен единствения по рода си в Европа скален релеф – Мадарски конник. Богатството на откритите археологически паметници датирани от IV хил. преди Христа до XV век, дават основание на изследователите да нарекат Мадара "Българската Троя".
Най-забележителния паметник в резервата е уникалният скален релеф Мадарски конник. Единствен в Европа, той е образец на старобългарското изкуство и символизира мощта и величието на българската държава. Надписите около него, изписани на гръцки език, разкриват подвизите на трима български ханове – Тервел, Крум и Омуртаг. От 1972 година Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. В историческата наука Мадара е известна и като култов център. Тук могат да се видят светилища, езическо капище, християнски черкви, параклиси. През XIV век в скалите на платото, е бил създаден най-големият в България скален манастир с над 150 килии.
Днес НИАР "Мадара" е един от най-посещаваните в страната туристически обекти.


Национален историко-археологически резерват "Плиска"

Столица на Първата българска държава, основана от Аспарух. На площ от 23 km2 са разположени останки от монументални архитектурни обекти. В археологическия музей е показан битът на населението, материалната и духовната му култура от периода VII-X век.
Основана от хан Аспарух през 681 година, вероятно върху старо славянско селище, Плиска е столица на България до 893 година. Стогодишни археологически проучвания разкриват останките от  "външен" и "вътрешен" град, Тронна палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 километра от Източната порта – основите на внушителен катедрален храм – Голямата базилика. Разкритите останки са консервирани и по същество представляват музей на открито. Находки от резервата, показани в музейната експозиция, представят бит, материална и духовна култура на жителите на старата столица. Тя се намира се на 28 километра Североизточно от град Шумен и на 2 километра от съвременният град Плиска


Историко-археологически резерват "Шуменска крепост"

На 3 километра западно от град Шумен се издига Шуменската крепост, просъществувала повече от 3200 години. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха /XII век преди Христа/. По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни, византийци.
През ранното и късно средновековие Шуменската крепост е била българска твърдина изиграла важна роля в историята. Просъществувала е и в началния период на османското владичество.
През 1444 година, по време на кръстоносния поход на Владислав III Ягело, тя била разрушена и опожарена.
Крепостта е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Крепостна и култова архитектура, жилищни и стопански сгради и хиляди движими паметници свидетелстват за разнообразните й функции през различните епохи, най-вече през времето на Второто българско царство.
Днес Шуменската крепост е експонирана като музей на открито.

Комплекс – паметник “Създатели на Българската държава”

Монументът е открит на 28.11.1981 година, в чест на 1300 години от създаването на българската държава и пресъздава най- важните моменти от историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон.
Дело на творчески колектив, с ръководител проф. Крум Дамянов.
Сложната композиция от осем бетонни тела, изградени под различен ъгъл, оформя две полузали, в които се сменят сянка с полусянка, ритъм и форми, контраст и хармония.
Експозицията започва с фигурата н хан Аспарух, в чиито крака е кучето, използвано от прабългарите за жертвоприношение. Зад хана се намира конят, играл важна роля в живота на предците ни, а над опашката му са изписани части от “Именника на българските ханове” – най-стария писмен документ.
Галерията на хановете представя: Тервел – най-добрият дипломат, Омуртаг – строителят, издигнати на 18 метра височина, обградени с надписи от стари хроники. Под тях е изписан Читаларският надпис: “Човек и добре да живее умира, и друг се ражда…”.
Преломът на историята – приемането на християнството е представено чрез напрегнатата фигура на княз Борис, устремена в бъдещето. Тук елементите имат най-сгъстен и конфликтен характер, а двете бетонни тела оформят в горната си част въздушен кръст.
Във втората полузала, наречена “Златният век”, композицията се състои от 4 скулптурни групи: Симеон – владетелят, построил столицата по византийски образец, разширил територията ни до три морета, книжовниците – Наум, Климент и Ангеларий - създали литературните школи в Плиска и Охрид, превели богослужебните книги на достъпен език, болярите – следвали владетеля във всички начинания, войните – без които Симеон не би спечелил битка. Под жезъла е изписан куплет от стихотворение, в коте Симеон се сравнява със създателя на Александрийската библиотека.
Паметникът учудва с грандиозността и огромните си размери. Мозайките, изпълнени във византийска техника, с неизменното преобладаване на златни тонове са изпълнени от естествени камъни.

Томбул джамия

Шериф Халил паша джамия, известна повече като Томбул джамия (на турскиTombul Camii) е мюсюлмански храм, който в миналото е бил разположен в централна част на град Шумен. Впоследствие, с изместването на централната градска част, джамията остава в югозападната част на града. Името на сградата “томбул” идва от формата на купола (на турскиtombul означава събран, струпан, дебел, надут, топчест). Строежът ѝ започва през 1740 г. и приключва през 1744 г.

Комплексът на джамията се състои от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка, състояща се от дванадесет стаи (пансион към медресето). В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник, преминаващ в кръг, който завършва със сфера (кубе). Върхът на кубето е на височина 25 метра от земята. Молитвената зала е изпъстрена с растителни и геометрични фигури и много надписи на арабски език, които са сури от Корана. Дворът на джамията е известен като “аркаден”, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат. Минарето на джамията е с височина 40 метра.

Томбул джамия е най-голямата джамия на територията на България. В нея като подпорни колони са използвани колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Този факт кара някои учени да предполагат, че голяма част от руините на двореца в Плиска са били запазени и видими по времето, когато е строена джамията и че руините са унищожени и разграбени след това.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg